Vi vaknar ca 30 000 gånger i våra liv

… och det vore väl ändå själva f*n om vi inte skulle få till det en endaste en av dessa dagar.
”Det händer så himla mycket spännande saker i ditt liv Per….och i mitt liv händer det nästan ingenting”.
Jag hör det så ofta från kompisar och i det stora hela har de rätt så rätt, men ändå inte. För jo, det händer massor i mitt liv, mer eller mindre varje dag, minst en spännande grej.
Men.

Det är ju det att saker faktiskt inte bara händer. Nej, så här: Jag gör väldigt mycket. Om jag satt och väntade på att det skulle hända något spännande så skulle det inte hända nånting.
Jag drivs av något jag kallar ”de små ögonblickens magi”, den där bråkdelen av en sekund där någon sitter och funderar ”ska jag eller ska jag inte”. Den där tiondelen av en sekund precis innan Ja-et, där så många landar i nej. För jag är en Ja-are. Tänker jag så gör jag, det är extremt nära mellan tanke och handling, ibland känns det som om det nästan är samma sak för mig.
Visst, det kan bita mig i svansen ibland, men det händer i alla fall grejer. Tro mig.
Och magin i det lilla ögonblickets magi ligger faktiskt längre fram i horisonten, för tar vi alla företeelser som faktiskt blivit något fantastiskt, vara det K-Fastigheter, NASA, Rögle hockey, Gretas garnbod, IKEA eller Harry Potter….så har dom alla en sak gemensamt.

Det där lilla ögonblicket precis innan beslutet att köra på, där i begynnelsen.
Precis i den första sekunden, långt innan framgången. Och alla berättar om att de inte hade en aning om vad som fanns där långt framme i tiden, när de satte den första tanken i rörelse.
Även om tron fanns där, hoppet, modet, och viljan till uppoffran.
Jag har haft den stora förmånen att få träffa och umgås med människor som verkligen fått saker att flyga. Ett av de starkaste minnena var när jag för första gången mötte min vän Jerry. Vi satt i samma jury i London en gång i en entreprenörstävling.
Han berättade om hur han och hans kompis ville hitta på nåt roligt, där dom gick på college ihop. Dom landade i två tankar, en vara att baka donuts till kompisar på skolan, den andra var att göra glass och öppna glassbar i plugget. De kom fram till att bröd blev gammalt och att glass levde längre, som frusen produkt. Så de landade i glass. Köpte en kurs i att göra glass för knappa 50 kronor och såg sen varann i ögonen i frågan:
”Ska vi köra?”.
De körde.

Och allt efter som de lyckades sälja lite glass till kompisar växte deras planer och många år senare finns Jerrys och hans kompis glass i precis hela världen.
Ben & Jerry var två unga hippies från Vermont som bara hade lite tråkigt och bestämde sig för att inte ha tråkigt längre. Och landade i det där lilla ögonblicket precis innan.
Tänk om dom sagt ”näää jobbigt, orka, törs inte, det kommer aldrig att gå”. Så nära det var att Ben & Jerrys glass aldrig kom till världen.
Ben & Jerrys berättelse återfinns i princip alla mästerverk och jag blir fullkomligt till mig i trasorna av inspiration till att fortsätta få saker att hända i mitt liv. Försätta mig i läget där jag sitter med en idé i mitt knä och tänker ”ska jag eller ska jag inte”.
Nu frestas man då tro att de som fått saker att flyga är nåt slags übergenier, men tillåt mig våga påstå att de är av precis samma skrot och korn som du och jag. Steve Jobs, Jack Ma, Elon Musk eller Greta med garnboden. Men icke. Ju närmare dem man kommer, ju mer förstår man allas våra likheter. Och möjligheter.
30 000 dagar. Vi vaknar 30 000 gånger i våra liv. Och nånstans i fickan kan vi alltid trolla fram 50 spänn.
Kära alla, det som ligger framför oss ska bli så sjukt kul. Vansinnigt roligt. Men.
Det börjar nu.
Godmorgon. Dagen är din.